poolВаканционният дом става все по-популярен. И с развитието в тази посока за забавлението се използват собствени басейни. В крайна сметка, в горещ летен ден, какво може да бъде по-добро от освежаващо плуване в бистра вода?

И така, басейнът за лятна вила е:

  • Работа главно в топлия сезон.
  • Сравнително ниска цена.
  • Възможност за оборудване на басейна най-евтино и със собствени ръце.
  • Какви възможности има, който е решил да си направи собствен басейн.

Надуваеми басейни.

Най-лесният за монтиране вариант. Принципът, по който се монтира надуваем басейн е прост – горният диаметър е по-малък от долния. Поради налягането на водата, басейнът, както се казва, „се спуква“ и придобива стабилна форма. Той напълно отговаря на горните изисквания за басейни за летни къщи, но има и някои недостатъци. Надуваемите басейни не са твърде надеждни. За зимния период се изисква демонтаж, както и съхранение в топло помещение. Когато се съхраняват в студени условия, има висок риск от пукнатини на местата, където материалът е огънат. Като се има предвид, че всеки надуваем басейн е предразположен на пробиви и повреди, като цяло може да се твърди, че това е практически използван еднократно. Има смисъл да избирате надуваем басейн само в малки размери и на ниска цена, съзнателно знаейки, че басейнът няма да издържи твърде дълго.

Рамка сглобяеми басейни.

По-надеждна версия на предишната. Принципът на монтиране е напълно различен. Използва се надеждна метална рамка с дълъг експлоатационен живот. Но самият материал на купата е същият като този на надуваемите басейни – подсилен PVC. Това автоматично причинява подобни недостатъци. Въпреки че си струва да се отбележи, че като цяло дизайнът на рамкови басейни е много по-надежден от надуваемите басейни, има примери, когато такива басейни са обслужвали до седем сезона. При сравнително малък бюджет рамковият басейн може да бъде най-добрият вариант за лятна вила.

Метални сглобяеми басейни с рамка.

Основата на дизайна е стена от гофриран метален лист. Доста трудна конструкция. Басейнът е монтиран върху предварително подготвена платформа с уплътнен пясък. Вътре в басейна е поставена торба от чаша от PVC. Такива басейни нямат дъно, само стени. Цялата конструкция е лишена от недостатъците на рамката и надуваемите басейни – не изисква демонтаж през зимата (само консервация) и съхранение. Той обаче има своите недостатъци – сравнително висока цена и сложност при монтажа. Сглобяемият метален басейн може да служи като много успешен заместител на стационарен басейн.

Изграждане на басейн.

Най-естетичният, надежден и издръжлив вариант е да изградите свой собствен басейн. Тази опция е добра за всички, с изключение на високата цена. Изграждането на басейна включва много подготвителни работи, копаене на ями, монолитни и други работи. Днес пазарът предлага разнообразни технологии за изграждане на басейни, много от които значително намаляват общата цена на проекта. Можете да разберете какви технологии за изграждане на басейн за лятна вила тук.

Обобщавайки, пазарът предлага много опции от най-евтините до доста скъпите.