къртене-на-подпрозорец-софияПри нерегламентирано събаряне на носеща стена се наказва с глоба и се дава период от 1-3 месеца да се възстанови носещата стена. Ако условията не са изпълнени, жилищната инспекция може да заведе дело в съда. Последствията за собственика на апартамента – отнемане на жилището, последвано от пускане за продажба.

Преустройството е обявено за незаконно ако: апартаментът не може да бъде продаден и да функционира, докато не бъде възстановен в първоначалния си вид. Такъв апартамент не може да се купи и с ипотека.

Ако събарянето на стената е повлияло на влошаване условията на живот и на съседите, те също могат да подадат жалба до съда.

Покупка на жилища с незаконно преустройство. Новият собственик ще трябва да плати за сериозен ремонт. В края на краищата ще е необходимо „привеждане на апартамента в правилно и законно състояние“, тоест до първоначалния му вид.

Съвет: В случай, че възнамерявате да направите ремонт или сте планирали събаряне на стени, прегради между помещения или други помещения:

Уверете се, че стените не са носещи.

Необходимо е също подходящо разрешение за събаряне.

Няколко думи за събарянето на носещите стени. Те частично поемат товара от тавана. Служат като оригинални носещи конструкции. Това намалява риска от деформация на носещите стени и увеличава издръжливостта на цялата сграда. Ако решите да се отървете от един от тях, трябва да вземете предвид, че това е преустройство с повишена сложност. За да се вземат предвид специалните функции при събарянето, е необходим инженерен проект. Това е единственият начин строителите да изберат правилната технология при ремонтните дейности.