къртенеРазрушаването понякога е опасна част от всеки ремонт на дома. Просто разрушаването на тази стена, за да постигнете желания отворен план на пода, може да не е толкова лесно, колкото звучи. Макар че може би е изкушаващо да се стигне до стената с чук, това не винаги е разумно да се прави.

Къртенето създава много прах, счупена гипсова шпакловка и разбитото дърво и тухли. В зависимост от това, което разрушавате, може да се наложи да използвате различни инструменти, за да завършите задачата. Но за разлика от дърводелството, обикновено можете да получите повечето демо задания, направени с няколко подбрани приспособления.

Ще разгледаме различни инструмента, от които най-вероятно ще се нуждаете, ако предприемате проект за разрушаване в дома си.

Лостове

Няма много работни места за разрушаване, които в даден момент не изискват използването на лост, така че това е добро място за стартиране при събирането на инструменти. Добре поставеният лост може безопасно да изтръгне най-здравият вид закован дървен материал. Той също може да бъде удобен за разглобяване на стари плочки и дървени подови настилки и изкъртване на упорити плоскости. Лостове  във всички размери, но два от тях внимателно подбрани с тях трябва да се започне. Купете една средна S-образен лост, нещо между 46 до 61 сантиметра. Това ще бъде достатъчно трудно, за да издържи най-много от всякакви вътрешни рамкиращи дърва. Също така купете по-малък, плосък лост. Stanley Tools прави „Wonder Bar“ – инструмент, който ще е от полза за почти всяка операция. Лек и издръжлив, и поради своята плоска форма, той може да влезе в тесни пространства, които с лоста не може. Ще се нуждаете и от чук, който да използвате заедно с всеки един от тях.

Чукове

Ако имате тежка задача за разрушаване, ще ви трябват няколко различни опции за времето на чука. Започнете със стандартен чук. Този класически инструмент може да направи малки работни места, когато не е необходим лост, както и да извади заровени части при разрушаването. Също така е добре да почукате малки дупки в сухото строителство, когато търсите електричество, вода или газопроводи. Следващата стъпка е тежкият чук, наричан още мини-чук. Става въпрос за размера на чук, но има тежка шейна за упорити задачи. Този чук е чудесен и за чукане на дървени носещи греди и интериорно оформление. Последното парче от пъзела с чук е пълният размер. Когато имате нужда от допълнително тегло за тухлена работа, нищо друго няма да направи.

Шестоъгълна стоманена греда – Сан Анджело

Това е нещо като притискащ лост и нещо като копие. Това също е изключително тежко. Вероятно сте ги виждали в магазина си и сте го объркали със средновековно оръжие. Постоянно е 183 сантиметра и с тегло от 7.7 килограма, тази висококачествена шестоъгълна стоманена греда подобна на стомана е определено тежък инструмент. Това е  основен инструмент – има остър връх в единия край и длето от друга. Можете да използвате края на инструмента, за да изкъртите упоритите плочки на пода или да откъснете упорита глина. Ако имате някакъв бетон, който се нуждае от отстраняване, този инструмента за работа. Сан Анджело не е за деликатни работни места и заради теглото му няма да искате да го използвате само за подовата настилка.

Предпазна екипировка

При разрушаване се изисква освен  като най-важните инструменти в разрушаването и оборудване за безопасност. Това е абсолютна необходимост, тъй като разрушаването може да бъде най-опасната част от проекта за обновяване. Започнете с добър чифт работни ръкавици, нещо с кожени длани, което ще ви помогне да защитите ръцете си. Също трябва да имате очила за безопасност. Летящите отломки лесно могат да ви изпратят в болницата, ако се доближат до очите ви. Уверете се, че получавате нещо удобно, така че няма да имате нищо против да ги носите часове наред. Носенето на шлем за разрушаване работа над главата е задължително. Последното нещо, което трябва да купите, е добър дихателен апарат и някои памучни маски. Използвайте тънките маски, когато имате прост прах, я изхвърлете в респиратора, когато има опасни химикали във въздуха, като азбест или оловна боя.

Отвертки

Не всички демо задачи изискват тежката ръка на чук. Можете да направите сериозни щети на вашия газ, вода и кабелни линии, ако използвате тежки инструменти. Купете няколко различни отвертки, за да си помогнете за по-деликатната работа. Отделянето на електрическите контакти и превключватели винаги е първата част от демонстрацията на стена и не можете да направите това с чук. Отвертките също са подходящи за поемане на малки парчета от дървени подови настилки и плочки, когато не изваждате целия етаж. Купете дълга плоска глава, стандартна плоска глава и най-малко една отвертка за глава Phillips. Това трябва да ви покрива в повечето ситуации. Краищата на длетото на отвертката с плоска глава могат да действат като малък, лек и отрязък.