Мраморът е красив и елегантен материал за подове, но няма строителен материал, който да трае вечно. Когато мраморният под е силно зацапан или напукан, ще се сблъскате с инсталирането на нов материал за подови настилки.

Когато дойде това време, ще имате две възможности: Махнете стария мраморен под или сложете нови подови настилки върху съществуващия мрамор. За целта може да наемете професионалисти, които ще се справят с тази трудна задача – Фирма за Кърти Чисти „DESTROY“.

Няма начин, ако не премахнете стария мрамор: Къртенето на мраморните настилки е един от най-трудните за работа. Ако имате възможност да сложите новата настилка върху стария, това може да е по-добрият избор. Материали като винил, корк, бамбук, ламинат и твърда дървесина често се предлагат в плочки и дъски, които могат да бъдат монтирани директно върху плоски подови настилки, което ви спестява разходи и премахване на мрамора.

Но ако мраморната настилка е в лоша форма, или ако не е практично да се постави нова настилка над старата, тогава няма да имате друг избор, освен да премахнете мрамора.

Диагностициране на пода

Мраморните подове винаги са трудни за отстраняване, но в зависимост от възрастта на пода и метода на монтаж, те могат да бъдат просто умерено трудни или те могат да бъдат брутално тежки.

Два метода на монтиране

По-новите мраморни настилки, като по-новите подове от керамични плочки, може да са били положени с тънкослойно лепило върху шперплат или циментова замазка. Тези подове често се състоят от каменни плочки, а не от по-големи плочи, а къртенето на тези подове, макар и физически тежки, не е сложно и изисква предимно търпение и мазнина за лакътя.

Става значително по-трудно и усложнено с по-старите мраморни подове, които често се монтират с помощта на дебел разтвор, при който мраморните плочи се вграждат в дебел слой циментова замазка, често армирана с телена мрежа. Къртенето на такъв  мрамор е една от най-взискателните задачи, която изисква  повече от тежък  труд, за да го отстраните. Мраморът е тежък и силен, а раздробяването му на части е трудно. Когато камъкът е вграден в армиран бетон.

Единственият начин наистина да разберете какъв мрамор имате, е да отстраните малка част  от мрамора, за да видите каква е основната структура. Като прецените с  какво точно трябва да се захванете ще е сравнително по лесно да се премахне една част от мрамора.

Но имайте предвид, че ако започнете  къртене на мраморен под, ще отнеме време в дългосрочен план и няма връщане назад. Преди да започнете, помислете внимателно за поставянето на новия под над съществуващия мрамор.

Разбиване на мрамора

Ако единствената възможност е да премахнете пода, проектът започва с  разбиване.

Уверете се, че носите дълги ръкави и панталони от плътна материя, както и предпазни средства за защита на слуха. Вероятно парчета от мрамор ще летят по време на този процес и трябва да вземете всички предпазни мерки срещу нарязване или по друг начин наранени. Ударите на мрамора с чук може да бъде оглушителен, така че не забравяйте да носите предпазители за слуха. Ако зоната не е добре проветрена, може да се наложи и дихателна маска, дължаща се на праховите частици, които пълнят въздуха.

Начало на работата

Започвайки от средата на стаята, използвайте чук за чупене на няколко плочки. Стремете се към линиите за фуги, тъй като те ще бъдат най-слабите. Докато работите с чука, внимавайте да не се увличате. Искате да разчупите материала, така че да може да бъде отстранен, но в същото време да се избегне повреждането на предметите в близост.