къртене с къртачКъртенето е изключително трудоемък и сложен процес. Разбиването на армиран бетон или къртенето на старите плочки в банята не е никак лесна работа. За качественото разбиване имате нужда от истински професионалисти, хора с опит като нас от фирма Дестрой. Успешно комбинираме ръчни и механични техники, за да разбием само нужното, без да разваляме други участъци от обекта.

Функционалното предназначение на стените в къщата са разделени на няколко вида – носещи, неносещи и преградни.

Основата на конструкцията са именно носещите стени. Между другото не е трудно да се определят стените, които носят в къщата. Това винаги са външни стени, разположени около периметъра на сградата и не приемат целия товар от плочи, тавани и греди.

Ако говорим за апартамент в многоетажна сграда, тогава носещите стени винаги ще бъдат тези, които са обърнати към стълбището, или отстрани на съседните апартаменти. Материалът и дебелината на стената ясно показва, че е носеща. В нея доминира здравина и способността от тежки натоварвания.

По правило това са стоманобетонни панели, монолитно подсилено отливане или тухлена зидария. Има определени граници, дебелината на носещите стени не трябва да бъде по-малка. Категорично неприемливо е да подреждате ниши, отвори в носещите стени и още повече напълно премахване на самата стена. Без изчисления и одобрение от квалифицирани, професионални строители, не бива да работите върху носещите конструкции, защото представляват пряка опасност за здравето и живота на живеещите в дадената сграда.

Оценка на таванното състояние

Преди да съборите стената, трябва внимателно да оцените състоянието на тавана в помещението. Може да се окаже, че таванът не е достатъчно здрав, и може да започне да се руши. Струва си предварително да премахнете таванната облицовка и рамката, ако таваните са от шарнирен тип и след тези действия стената може да се събори.

Таваните в къщата могат да бъдат: плътни тавани от плочи или греди, в този случай ще е необходимо само да се премахва декоративната облицовка, а мястото, където преградната стена прилепва към тавана, е готова за планираната дейност.