Независимо дали ремоделирате, замествате само няколко реда остарели плочки или ремонтирате повредени плочки, къртенето на плочките за баня, без да се повредят стените на гипс, може да бъде трудна задача. Отнема време, търпение и правилните инструменти. Въпреки че можете да отстраните варовия разтвор на ръка с малки инструменти, вероятно ще повредите стената в процеса. Най-добрият начин да изкъртите плочката и да избегнете повреда на стената е да инвестирате или да заемате инструмент Dremel с приставка за рязане на фуги или да купите цимент. Следвайте тези стъпки, за да завършите този домашен проект.

 Стъпка 1
Отстранете фугите, които обграждат плочките или плочките, които искате да премахнете. Работете бавно и с около 45 градусов ъгъл. Бъдете внимателни, за да отсечете само фугиращата смес. Когато вярвате, че сте отстранили или отстраните повечето от фугите, спрете и огледайте работата си. Трябва да сте в състояние да плъзнете шпакловка или шпакловъчен нож под плочката. Ако фугиращата смес все още блокира пътя, продължавайте да режете, спирайки често, за да проверите колко сте премахнали.

Стъпка 2
Плъзнете ножа за замазка или шпатула за мазилка зад плочката, като извадите колкото можете повече от острието зад плочката.

Стъпка 3
Работете с шпатула за замазка или шпатула за мазилка навътре и навън зад плочката, като движите по рязане около всяка страна на плочката, за да я разхлабите от стената.

Стъпка 4
Смъкнете внимателно плочките от стената, като използвате нож за замазка или шпатула за гипс. Плочките трябва да по-далеч от стената. Ако не го направите, повторете стъпка 3, като разхлабите плочката преди да я издърпате от стената.

Стъпка 5
Повторете процеса за всяка плочка, като започнете от най-външната плочка и се захващате. Най-лесно е първо да премахнете горния хоризонтален ред, после външния вертикален ред и след това да започнете да работите навътре.