събаряне-на-стара-къщаПреди да построите нещо, трябва да изчистите ненужния район. Често това „ненужно” се превръща в стара къща или  пристройки. Как да разрушим старата частна къща, какво е необходимо и на кои точки трябва да обръщате специално внимание?

Подготовка за разрушаване на къщата

Разбира се, разрушаването не е строеж. Но за да се разруши правилно всяка структура, трябва добра подготовка. Има свои собствени правни и технически трикове.

Какво е необходимо при разрушаването на селска къща?

Проверете структурата, оценете нейната здравина, коефициент на аварии, възможността за вторично използване на строителни материали, направете измервания до най-близките сгради, които не са предмет на разрушаване и не трябва да бъдат повредени.

Изберете метод за демонтаж (в идеалния случай разработете подробен проект за разрушаване).

Да се координира с комуналните услуги закриването на газ, електричество, вода и канализация. В противен случай може да има инциденти по комуникациите, а собственикът на имота ще понесе допълнителни загуби, дължащи се на тях.

Получете необходимите разрешителни.

Мнозина са загрижени за въпроса дали е необходимо разрешение за разрушаване на частна къща. Отделните собственици без разрешителни – просто разрушават ненужната структура и след това призовават служителите на органа за технически инвентаризации, които съставят доклада за разрушаване.

Но този “прост” метод може да работи само когато няма усложнения. Това означава, че лицето, което иска да разруши къщата е негов едноличен собственик на обекта, къщата не е свързана с общите комуникации.

Какъвто и път да изберете, разглобяването на къщата трябва да бъде регистрирано и легитимирано. Ако това не стане, разрушената сграда ще продължи да начислява данъци. И най-лошото е, че нова къща не може да бъде построена на обекта – просто няма да ви бъде дадено разрешение да строите, докато старата сграда „съществува“ в документите.

Начини за разрушаване: Събори или разглоби?

Има три основни начина за разрушаване на ненужните сгради:

Ръчно разглобяване.
Разрушаване с помощта на специално оборудване.
Експлозивен метод.

Последната опция в частното строителство не се прилага, така че трябва да избирате между „ръчно“ и механизирано разрушаване. Кое е по-добро? Разбира се, отнема много време за разглобяване на къщата и тук се изисква много ръчна работа. Но можете да спестите някои строителни материали и да не повредите заобикалящия имот.

Разрушаването на старата структура с булдозера може да бъде доста бързо. Вярно е, че всички материали ще се превърнат в купчина строителни отпадъци. Може да ви струва по скъпо, но цената тук няма да бъде определящ фактор, тъй като ръчната работа е много по-скъпа.

Преди да изберете метода за демонтиране, трябва да отговорите на следните въпроси:

  • Какво е състоянието на къщата? Безопасно ли е да я разглобявате ръчно или е по-добре да я съборите с булдозер?
  •  Ще използвате ли повторно  строителни материали от старата сграда?
  • От какво е построена къщата? Методите за демонтиране са тясно свързани с материала на стените и основата.
  • Колко близо са други сгради, квартали, дървета и др. Понякога трябва да разглобявате старите къщи на ръка, за да не повредите имота около него.
  • Имате ли достатъчно време и помощници да разглобите конструкцията със собствените си ръце или е по-лесно да наемете специално оборудване с екип от работници?

Често, след оценката на всички предимства и недостатъци, собствениците (или изпълнителите) съчетават и двете. Например, прозорците, вратите и покривите се разглобяват на ръка, а стените и основите се разбиват.

Механизирано разрушаване

Сградата може да бъде просто разрушена на малки парчета с помощта на специално оборудване. След това получените отпадъци се извозват на депо за строителни отпадъци. Това е най-бързият, най-лесният и най-евтиният начин да се отървете от ненужната структура.

В допълнение, булдозерите и багерите се използват за разрушаване на сградите. Не правете без специален камион за отстраняване на отпадъците. С помощта на такова специално оборудване е възможно да се разрушат сгради от всякакви материали – от разрушени дъски и дървени трупи до твърди монолитни стоманобетонни и тухлени зидове.

Разбира се, този метод на разрушаване на сгради не може да се използва самостоятелно. Имате нужда от цял ​​флот от специално оборудване и професионалисти. Добрите професионалисти от фирма кърти, чисти и извозва знаят всички правила за разрушаване на частна къща, имат достатъчно опит, умеят да организират работата безопасно и ефективно. В зависимост от размера и силата на сградата, всичко ще бъде направено за ден или два.