къртене-на-армиран-бетонПробиването на дупка в бетон е лесно, ако имате подходяща техника и инструменти. Можете да поставите рафтове, да окачите картини, да инсталирате светлини и да го правите много по-бързо и безопасно. Самият процес е прост, но изборът на подходящите инструменти и разбирането как да ги използвате ще ви спести огромно количество време.

DESTROY е българска фирма, работеща в сферата на Кърти Чисти Извозва вече повече от 15 години. Ако просто пробивате един или два отвора за малък проект, все едно си правите редовна тренировка и е добре, но ако не можете сами да се справите, наемете екип от професионалисти.

Въпреки това, пробиването на бетон е много по-лесно с чук сонда, или ротационен чук.

Тези инструменти раздробяват бетона чрез бързо набиване. Ротационният чук прави работата много по-бавна и по-трудна, тъй като бетонът не може лесно да се разруши на слоеве, както дървото и метала. По- добре си платете  за допълнително наемане на чук под наем за тази работа.

Обикновено си струва да плащате повече за по-мощен чук (поне 7-10 ампера) на известна марка. Други полезни функции включват настройка на скоростта, дълбоко спиране, удобно захващане и втора дръжка за другата ви ръка.

Следвайте всички инструкции за безопасност. Това включва носенето на предпазни очила, за да защитите очите си от бетона, чистачки, предпазни средства за защита на слуха и тежки ръкавици, за да предпазите ръцете си от абразия и горещи свредла. За по-големи проекти, които създават много прах, се препоръчва респиратор.

Поставете висококачествени свредла за зидария. Карбоидните зидарски битове, предназначени за свредла с чук (или обозначени като „ротационни“), са проектирани да издържат на силата на чукане и пробиване на плътния бетон. Вдлъбнатините на свредлото трябва да са най-малко толкова дълги, колкото дупките, които планирате да тренирате, тъй като те са важни за евакуацията на прах от дупката.

Ротационните чукове изискват специални бормашини, наречени SDS или SDS-MAX (за отвори с диаметър 5/8 „) или Spline-Shank (за дупки 3/4“ или по-големи).

Железният бетон е много по-трудно да се пробие, ако трябва да го пробиете по-дълбоко от стоманената арматура. Преминете към специална режеща бормашина, след като свредлото удари на метал. Забавяйте се и понякога спирайте, за да предотвратите прегряване.

Задайте дълбочината. Някои бормашини имат функция за регулиране на дълбочината. Ако вашата машина няма дълбочинно управление, измерете и маркирайте необходимата дълбочина на свредлото с молив или маскираща лента. Ако не сте сигурни колко дълбоко можете да тренирате, изпълнете следните указания:

Тъй като бетонът е твърд, плътен материал, за закрепване на леки предмети са достатъчни винтове, закрепени на дълбочина 2,5 см. Проектите с по-тежки задачи изискват по-дълги винтове или бетонни котви.