събаряне-на-стара-къщаКогато има събаряне на къща, ценообразуването се състои от редица причини като:

Лоши пътища за достъп, които затрудняват пътуването на специални превозни средства до обекта;

Тесни условия на труд, близко прилежащи на съседни парцели и сгради, наличието на дървета и зеленчукови градини.

При събаряне собствениците се притесняват  за своя имот, така че трябва да се работи с изключително внимание. Отдалечеността на парцела също влияе. Не се изисква разрешение за събаряне на селска къща, за по-нататъшно строителство се изисква.

Ако не възнамерявате да строите след събарянето й, вземете удостоверение за това, с този документ можете по-късно да прекратите собствеността върху съборената къща. Преди събарянето е необходимо да получите уведомление за временното прекъсване на комуникациите и преминаването на специално оборудване до обекта.

Ако пътищата са добри за достъп и площта е голяма, може да се използва специално оборудване, булдозери, трактори и други, но най-често се използва или „ръчният“ метод, използвайки ръчни инструменти като лом, брадва, чук и други. Понякога се използва така нареченият „комбиниран“ метод, когато ръчният труд се заменя с механичен труд и обратно.

Принципът на събарянето на селска къща не се различава много от събарянето на другите сгради. Преди събарянето се отстраняват врати и прозорци, за пореден път те трябва да се уверят, че комуникациите са изключени и едва след това може да се започне събарянето на самата къща. Първо, покривът се разглобява. Тогава вътрешните прегради и стени се разглобяват. Работата е завършена,  след което остава да се извади боклука и да подредите нещата на територията.