Бордюрите служат за отделяне на конкретни улични зони, а също така е декоративен елемент. За изграждането на каменните бордюри са необходими бетон и желязна тел. Това прави конструкцията по-трайна и намалява шансовете за рушене. По време на работа за нейното премахване се създават определени трудности.

Кога е необходимо да се кърти бордюра:

  • Материалът е изгубил външния си вид с течение на времето или поради метеорологичните условия;
  • При полагане на пътни плочки;
  • Разруха на различни елементи от уличната настилка;
  • Направа на пътища, разширяване или увеличаване на дебелината на настилката;
  • Необходимост от увеличаване на височината на самия бордюр и неговите страни.

Къртенето на бордюра се извършва с особена прецизност. Ако повредите материала, той не може да бъде използван повторно. За да се запази бордюрът след извършената работа, той се почиства от бетоновия разтвор и другите замърсявания.

Техники и правила за къртене на каменния бордюр

Когато се извършва къртене на бетонната основа, бордюрът се кърти с лома или с помощта на перфоратор. Прави се от страната на пътя;

Бордюрът е закрепен от всяка страна. Най-често строителите използват обикновени строителни колани за това и така повдигат конструкцията от мястото му;

След като бордюрът се премества с колани, се поставя отстрани;

Подобни манипулации се извършват с всички стоманени и каменни бордюри, премахвайки ги и освобождавайки територията за последващи ремонтни и строителни дейности.

Къртене на каменни бордюри

DESTROY е специализирана фирма за къртене в системата Кърти Чисти Извозва и сме готови да извършим събаряне и къртене на всяко ниво на сложност. Екип от професионалисти ще изкъртят бордюрите, оградите, както и ще съборят всякакви конструкции на различни места. Предлагаме и допълнителни услуги. Това е прякото отстраняване на строителни отпадъци и последващото му обезвреждане. Така територията ще бъде напълно подготвена за последващи строителни работи.

При по-издръжлив бордюр изграден върху циментово-пясъчна основа, която се състои от хоросан (направен от пясък, циментова основа и вода) или върху още по-устойчива на повреди бетонна подложка – не може да бъде разбит без специално оборудване.