kartene-bania-nadejda-sofia-1Събаряне на панелна стена

Панелната конструкция има връзки между всички елементи. Затова са особено опасни връзките и носещите прегради. При малко нарушение на целостта, такава къща може просто да се разруши.

Не забравяйте, че при събаряне на панелна стена трябва да получите разрешение и да поканите специалист, който да оцени опасностите при събарянето й. В сравнение с тухлената стена процесът при събаряне на панела е по-опасен.

Събаряне на стена в монолитна къща

Апартаментите с монолит обикновено са със свободно оформление. Тоест, няма дялове. Всъщност те отсъстват само визуално. По план те все още са там и това е допълнителната усложненост. Така че, ако планирате промяна в такава къща, внимателно проучете документацията.

Ако се наложи да съборите стените, поради някакви причини – било то, защото искате да отделите кухнята, банята и тоалетната от жилищното пространство. При събарянето на преградите, трябва да знаете, че тези стени са вътрешни, те се наричат – неносещи. Те могат да бъдат направени от гипсокартон, газобетон, тухли и циментови блокове. Процесът на събаряне е прост.

Събаряне на стени между функционални зони

Обикновено промяна в конфигурацията на интериора засяга вътрешните прегради.

Подготвителните стъпки.

Видът и технологията на работа зависи от материала, от който са направени:

Гипсокартон. Най-лесният, бърз и „не мръсен“ начин на събаряне. Отстранете винтовете, които закрепват листовете към рамката. Сухата стена е премахната. Това е всичко.

Събаряне на тухлена стена. Вече е разгледано подробно.

Събаряне на стена от бетон.

Изборът на метод и инструмент за събаряне зависи от индивидуалните характеристики на помещението.

Събаряне на стена от гипсобетон.

На пръв поглед изглежда като картон, но не е така. Изработена е от армирани мазилки. Необходимо е да бъде отрязан и счупен. Технологично е по-добре да се разделите на малки фрагменти, тъй като плочата е доста тежка.

Събаряне на стена от дърво.

Дървесината няма дълъг експлоатационен живот. След няколко десетилетия такива прегради е по-добре да се съборят и заменят с гипсокартон. За да се събори стена от дърво, малки участъци се отстраняват с резачка или с чук.