събаряне-на-стара-къщаРазрушаването на къщата може да бъде по-лесно и по-евтино, отколкото да се опитвате да го ремонтирате, ако напълно се е влошил. Също така е по-евтино, отколкото, да речем, да преместите дома си на друго място. Но понякога домът е в толкова лошо състояние, че не може да бъде спасен.

Преди да наемете булдозер, който да се забие в къщата ви и да го разбиете, помислете да  наемете консултант, който да ви посъветва дали всъщност има финансов смисъл да разрушите къщата. Една къща, която може да изглежда като разруха за вас, може да бъде спасена. Поставянето на укрепителни стени, заздравяване на изкривявания на покриви или наклонени основи не е толкова скъпо, колкото може да си представите.

От друга страна, земята, на която се намира домът ви, може да струва повече без къща, ако тази къща е преживяла дълъг живот. Освен това, разрешенията за построяване на нов дом често са по-скъпи и отнемат време, отколкото получаването на разрешение за ремоделиране.

Обърнете се към вашия отдел за градско строителство, за да разберете дали домът, който искате да съборите не е на исторически.

Преди да разрушите къщата

Получаване на разрешително.

Най-вероятно ще имате нужда от разрешение за разрушаване на къщата, затова проверете с представители на града, в който живеете. Понякога собствениците на дома работят без разрешение, което не се препоръчва, мислейки, че никой няма да забележи. Но огромен булдозер в двора, който разбива гигантски парчета от къщата ви и разбива отломките в развалини, ще привлече вниманието. Така че, получи разрешително, ако е необходимо.

Проверете в Пожарната служба и фирмите за комунални услуги.

Може да не осъзнаете, че газ, вода и електричество не могат просто да бъдат изключени и изкоренени. Помощните програми трябва да бъдат правилно прекъснати и изоставени или прекратени при източника. Вашият местен противопожарен и комунални компании може да поискат първо да инспектират.

Проверете за опасни материали.

Много по-стари къщи са били построени с материали, които днес се считат за опасни. Азбест, например, се използва често в подови настилки, тавани, обвити около тръбопровода и съдържащи се в сайдинг. Намаляването на азбеста може да струва допълнителни средства на квадратен метър за премахването им. Ако откриете стар дизелов резервоар под земята, трябва да заплатите допълнителна такса.

Подаване на планове за одобрение

Ако градското строителство позволяват изграждането на определени структури, вашата общност може да ви попречи да построите дома, който желаете. Ако не искате да се намирате на свободна партида, извън архитектурните чертежи, изпратете плановете си до всички компетентни органи предварително.

Преместване на къщата вместо да я разрушавате

Един от начините, по които подобна ситуация може да работи, е следното: Предлагате да продадете къщата на купувач.  Тъй като купувачът носи разходите за преместването й. Ти печелиш. Купувачите печелят. Но уверете се, че къщата може физически да бъде преместена в новото си местоположение, преди да влезете