събаряне на сгради

Специалистите по събаряне на сгради разглеждат няколко фактора, когато решават как да разрушат сградата.

Сред другите притеснения те считат района, в който се намира сградата, основните строителни материали, целта на разрушаването и как да се изхвърлят останките. Методите на разрушаване могат да варират от един опустошителен взрив до внимателно разглобяване на парче по парче, но в претъпкана градска среда всяка техника трябва да е безопасна за екипа на разрушаване и околните сгради и обществени помещения.

Имплозия

Имплозията е най-драматичният начин да се разруши сградата. Това включва използването на взривни вещества, за да се изхвърлят първичните вертикални подпори на сградата, което кара сградата да се срути отвътре навън.

Поставянето на експлозивните заряди и последователността на детонацията са от решаващо значение за успешното и безопасно разрушаване. Имплозията често се използва за разрушаване на големи структури в градските райони.

За успешно разрушаване, екипа анализират пълен набор от структурни чертежи, за да идентифицират основните компоненти на сградата и да определят дали други области трябва да бъдат повредени в допълнение към тези, определени в чертежите. След това определят вида взривни вещества, които да ги използват, къде да ги поставят в сградата и времето им за взривяване.

Високодостъпна ръка

Разрушаването с рамо с висок обхват и е алтернатива на имплозията и обикновено се използва за сгради, достигащи височина над 66 метра. Този метод включва базова машина, като например екскаватор, снабден с дълго рамо за разрушаване, състоящо се от три секции или телескопична стрела. Инструмент за разрушаване, като например трошачка, ножици или чук, е прикрепен към края на ръката и се използва за разрушаване на сградата от горе надолу. Машината отстранява големи части от конструкцията, а специален екипаж на земята разбива парчетата и ги подрежда за унищожаване.

Високото разрушаване на рамената се използва за стоманобетонни, зидарски, стоманени и смесени конструкции и се счита за по-безопасно от традиционното разрушаване на топката за премахване на високи сгради.

Разрушителна топка

Разрушаване на топката или разрушаване на кран и топка е един от най-старите и най-разпространените методи за разрушаване на сгради и обикновено се използва за бетонни и други зидарски структури. Разстрелващата топка – тежаща до 13,500 кг – е окачена на кабел от кран или друго тежко оборудване. Топката се спуска или се втурва в структурата, просто смачква сградата с повтарящи се удари.

Разрушаването на блъскащата топка трябва да се извършва от висококвалифицирани и опитни оператори на крана. Гладкостта при контролирането на люлеенето на топката е критична, тъй като липсващата цел може да наклони или да претовари крана. Размерът на сградата, който може да бъде разрушен по този начин, е ограничен от размера на крана и работната стая, включително близост до електропроводи. Разрушаването на блъскащата топка създава голяма част от прах, вибрации и шум.

Селективно разрушаване

Известен също като излизащ от употреба, селективното разрушаване придобива популярност, защото позволява на строителите да използват или рециклират материалите на сградата. Селективното интериорно и екстериорно разрушаване на дърво, тухли, метали и бетон позволява рециклиране и бъдещо използване в нови структури, смесвайки старата с новата. Основната цел на този метод е да се възстанови максималното количество първични (повторно използваеми) и вторични (рециклируеми) материали в безопасна и рентабилна процедура. Процесът обаче е трудоемък и може да бъде много труден за постигане по своевременен и икономичен начин за сгради със светлинни рамки.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]