къртене-на-армиран-бетонНашите модерни жилища все повече се изграждат от монолитни стоманобетонни плочи с повишена здравина. При такива жилища, пробиването на бетонни стени предизвиква определени трудности и почти всеки собственик се е сблъсквал. Ето полезни съвети за всеки, който иска да извърши сам тази работа, а именно: Как правилно да пробием бетонна стена, как да подготвим повърхността за пробиване и какви инструменти и инструменти ще са необходими за това.

Подготовка за пробиване на стената

Преди да започнете да пробивате бетонната стена, трябва да се уверите, че в близост няма тръби за вода или пара. Можете да проверите това с метален детектор. Това е специално устройство, което реагира на такива метали като: Желязо, стомана, както и цветни метали. Това устройство също така ще помогне да се открият проводими електрически кабели, разположени в близост до мястото за пробиване.

Тъй като бетонната стена е монолитна от метални пръчки и натрошен бетон, закрепени заедно с пясък и цимент, ще са ви необходими специални бормашини от твърди сплави за пробиване на отворите. За тази цел са подходящи  свредла или универсални, които са с диамантено покритие. Фитингите, захванати в стената, се пробиват с метални бормашини.

Как да пробиете бетонна стена с бормашина

Обикновено  за пробиването на отвори в стена от бетон се използва, ако те трябва да бъдат пробити 2-3 отвора с малък диаметър, например, за да се окачи снимка, малък шкаф или рафт.

Ако свредлото няма ударна функция, освен свредлото ще се нуждаете и от чук и метален щифт, който съвпада по диаметър с дупката.

Тъй като сондата влиза в дълбочина  в бетонната стена, от време на време е необходимо да се вкара пиърсингът в дупката и да се удари с чук, за да се пробият прекалено тесните участъци, без да се забравя да се завърти малко. След удар на плътен участък с чук, процесът на пробиване на бетонна стена с бормашина може да бъде продължен до получаване на отвор на необходимата дълбочина.

Този процес, който отнема много време, може да бъде направен много по-лесен и по-бърз, ако използвате перфоратор, когато пробивате дупки, но е по-добре да използвате удар за такива работи.

Как да пробиете бетонна стена с перфоратор

Тъй като основната цел на перфоратора е ударна работа при обработка на твърди материали, използването му при пробиване на бетонна стена ще бъде добре дошло.

С помощта на електропневматичен механизъм перфораторната машина изпълнява транслационни ударни движения и създава дълбоки и добре оформени дупки. Перфораторът се различава от ударната бормашина по това, че основният принцип не е пробиване, а удар.

Така процесът на пробиване на бетонна стена с перфоратор е много по-бърз и по-качествен.

Преди да започнете да пробивате стената, маркирайте мястото на предвидения отвор с молив и изберете свредлото с необходимия диаметър. След това, удар или пускането на инструмента в режим „само пробиване“ направи малка ниша. След това, задавайки режим „пробиване с удар“ в перфоратора, се прави отвор до необходимата дълбочина. В края на работата свредлото се отстранява. Също така е желателно да се отстрани прахът от бетона от отвора с прахосмукачка.

Ако решите услугата да бъде извършена от професионалисти, обадете се на DESTROY – българска фирма, работеща в сферата на Кърти Чисти Извозва вече повече от 15 години.