къртене-с-къртач

Всичко започва с къртенето, ремонтът в банята, остъкляване на терасата, разширяване на стаите, за тези дейности се изисква къртене, а след това и почистване. В България има фирми, които предлагат услугата „кърти, чисти, извозва“, на своите потребители. В тази статия ще разгледаме същността на комплексната услуга, която фирмите предлагат в България.

Преди да се пристъпи към къретене, е необходимо да се пристъпи към оглед на помещенията, предвидени за ремонт. Има фирми, които разполагат със специалисти, извършващи необходимия преглед на плановете и на място. Това е важно, защото може да изкъртите носеща колона или стена и това да застраши цялата сграда.

Тежестта на покривната конструкция и етажните плочи, се разпределя тъкмо върху тези носещи стени, затова ако не сте се консултирали с архитект, потърсете фирма за къртене, която е наела строителни специалисти, компетентни да инспектират ремонтния обект.

Много е важно фирмата, която наемате, да почисти след себе си и да извози боклука, за да не се налага да търсите носачи и каруци с каруцари, които да изнесат боклука от дома, офиса или магазина ви.

Какво представлява къртенето?

С помощта на машини и ръчно се разбиват стени, прегради, плочки в банята, мозайки, первази и цокли. Експертите на компанията, която предлага услуга, трябва да премахнат стените така, че да не навредят на цялостния дизайн на помещението. Изисквайте всички необходими джъмпери (електрически кабели) да бъдат поставени отново така, че да не се навреди на електрическата мрежата в сградата.

Цени

Цените на тези услуги варират. Изкртването на боя, до шпакловка или замаска, е около 25 лв. на кв. м.  Изкъртването на тоалетна чиния е около 100 лв. Металните каси се къртят за около 20 лв., а дървените за по 10 лв. Къртенето на мосайка е приблизително 10 лв. кв., а на мазилка по 3 лв. кв.

Това са ориентировъчни цени на някои фирми, като всяка компания за подобни услуги, кърти, чисти и извозва, има свои разценки. Затова проверете предварително, колко ще ви струва това, което планирате фирмата да извърши за вас.

Чистене

Това включва премахване на строителните отпадъци след къртене. След като изкърти, фирмата, ако това влиза в договора или договореното устно, трябва да почисти. Освен това, допълнително се предлага услугата почистване на мазета и тавани от непотребни предмети.

Извозване

Това е една от най-предпочитаните услуги, поне от столичани. Освен след къртене и почистване, услугата може да се поръча и след ремонт, извършен от друга фирма.

Заключение

Избирайте комплексни услуги, кърти, чисти, извозва или комбинирайте дейностите на фирми така, че да изпълните мечтите си на тема дом, офис, магазин.