Къртенето на стени е необходимост, когато сме решили да сменим дизайна на дома, офиса или магазина, както и ако ни е необходимо разширение или стесняване на помещения. В тази статия ще ви запознаем с вида на услугата, къртене на стени, както и ще дадем информация за цените на пазара.

Същност на къртенето на стени

За да се премахне една стена, трябва първо да се провери, дали не е носеща. След това, ако е обикновена преградна стена, се пристъпва към изкъртването й и замяна с преграда от гипсокартон, плъзгаща врата. А може и да остане открито пространство, което да ви позволи да съедините едно помещение с друго.

За да се премахне стената, са необходими къртачни машини, но може и да се демонтира на ръка. Ръчният вариант отнема много повече време и затова повечето фирми разчитат на машини, за да свършат работата, за която са наети.

Вид на услугата

Повечето фирми предлагат професионално събаряне и корекции на стени. За всяка от дейностите по събаряне има ценоразпис, като цената за къртене на тухлен градеж е различна от тази, за къртене на панелни конструкции.

Фирмите предлагат и изкъртване на каменна зидария, пенобетон, интериорни прегради. За всеки случай има решение и фирмите за къртачни услуги ще ви помогнат във вашето конкретно начинание.

Понякога е добре да използвате къртачни услуги, в комбинация с чистене и извозване. Има такава опция, затова внимателно изберете фирма, която предлага тези услуги.

Цени

Къртенето на тухлена стена, може да ви струва 1,90-2 лв. кв. м. Но къртенето на бетон (панели) е до към 25 лв. кв. м. Затова си помислете добре, дали искате да инвестирате в преустройство на жилището си. Цената си заслужава, когато изнасяте трапезарията към терасата или си разширявате спалнята, хола.

Пробиването за отвор на врата в бетон е само 10 лв., така че си помислете, не е ли добре да монтирате голяма плъзгаща врата, без да изкъртвате цялата стена

Заключение

Изкъртването на стени е трудоемко и оставя след себе си мръсотия и строителни отпадъци. Затова ви съветваме да комбинирате услуги на фирми, да поръчате пакетна услуга или да „строите“ семейство да помага, ако бюджетът ви не позволява заплащането на много дейности.